| Tytuł: | info |
| Autor: | 30.8.2010, 11:45 |
| no ja sie z tym od urodzenia męcze... niestety. nienawidze tego. Kiedyś nic mi nie pomagałxxxłownie xxx gdzieś w 4 kasie znalazłam takie tabletki do ssania Coculine chyba albo jakos tak, one napewno mi bardziej pomagaja niz aviomarin ktory mi nic nie dawał. Teraz nie biore juz tabletek w ogole jakos daje rade. Czasem moge jechać bardzo długo autobusem i nic mi nie jest a czasem wystarczy pół godziny i juz mi jest xxx Nie wiem od czego to zależy, po prostu tak mam. Na przykład w 6 klasie jechałam do Włoch i jechałam ponad 24 godziny z czego było kilka przystanków po kilka minut i jeden dłuższy dopiero w Wenecji na jakies 3 godziny i wtedy czułam sie naprawde dobrze:D mogłam wtedy jechac nawet kilka godzin dłużej, bardzo dobrze sie czułam:) no ale to zalezy, ja nigdy niewiem kiedy bedzie dobrze a kiedy może mi być gorzej.. ehh.. | |
| Tytuł: | info |
| Autor: | nim 4.12.2011, 17:07 |
| ja też mam to samo. Dziwne jest to, zenigdy wcześniej nie miałam tej choroby. Od małego dużo podróżowałam i nie byłam chora a od jakichś 4 lat jak by piorun szczelił. Teraz co tydzień dojeźdżam do szkoły autobusem i tak strasznie się męcze, ale nie zawsze, też nie wiem od czego to zależy. Aviomarin trochę pomaga, ale lepsze są tabletki z imbirem do ssania. Pomaga mi też żucie gumy lub miętowe cukierki/pastylki do ssania. Teraz zapisałam się na prawo jazdy, myślałam, że będzie masakra, ale o dziwo jak ja jadę samochodem to jest ok. | |

Autyzm
Rozpoznanie autyzmu skupia się głównie na bardzo wnikliwej obserwacji zachowania oraz rozwoju dziecka, jego metod komunikowania się się z rodziną oraz otoczeniem. Autyzm jest bardzo ciężko rozpoznać, ponieważ jego objawy są bardzo różne. Niektóre z nich występują jako objawy innych chorób, które trzeba wykluczyć.
Stwardnienie rozsiane, potocznie zwane przez lekarzy SM od łacińskiej nazwy: sclerosis multiplex. Jest to przewlekła i zapalna choroba obwodowego układu nerwowego, najczęściej występująca u ludzi młodych miedzy 20 a 40 rokiem życia.
Akromegalia
Rozpoznanie akromegalii opiera się na typowym obrazie klinicznym. W przypadkach wątpliwych pomocne mogą być zdjęcia rentgenowskie rąk, stóp i czaszki. Należy wspomnieć, że zawsze wykonywane jest zdjęcie rentgenowskie czaszki i badanie okulistyczne z oceną dna oka i pola widzenia barwy białej i czerwonej.