| Tytuł: | choroba lokomocyjna u niemowlaka |
| Autor: | Hania 7.9.2011, 18:08 |
| Moja córeczka (12-mcy) ma chorobę lokomocyjną. Zaczyna wymiotować nawet po przejechaniu kilku kilometrów, dodam że kupiliśmy już fotelik przodem do kierunku jazdy i niestety nie pomogło. Jak wy sobie z tym problemem radzicie. | |
| Tytuł: | choroba lokomocyjna u niemowlaka |
| Autor: | Aleksandra 15.1.2012, 22:21 |
| Zaciekawiła mnie powyższa wypowiedź, ponieważ moje dziecko ma również problem z jazdą, który zaczął się również jak córeczka miała 12 miesięcy. Teraz ma już 19 miesięcy i nadal jeździ w pierwszym foteliku kołysce ponieważ nie przekroczyła wagi 13 kg i głowa jej nie wystaje. Właśnie powoli przymierzamy się do zakupu kolejnego fotelika w przedziale wagowym 9-18 kg i zastanawialiśmy się czy zmiana na fotelik przodem cokolwiek zmieni. Stąd też moje pytanie czy zauważyliście jakąkolwiek różnice po zmianie fotelika na przodem do kierunku jazdy? Rozumiem z powyższej treści, że dziecko i tak nadal wymiotuje i ma problem, ale czy dolegliwości są mniejsze niż przy jeździe tyłem do kierunku jazdy, np. dziecko rzadziej wymiotuje? Jeśli chodzi o nas to w dalekie trasy staramy się jeździć nocą jak dziecko śpi, wtedy nie ma problemu. Ostatnio podawaliśmy również syrop lokomotive i dziecko nadal się denerwowało, ale przynajmniej nie wymiotowało, więc można powiedzieć, że lek jest skuteczny. Są też leki homeopatyczne jak np. cocculine, wszystkie te leki są niby od 3 lat, ale młodszym można podać mniejszą dawkę. Nie próbowałam jeszcze zaklejania pępka, ale chyba spróbuje, choć podobno działa tylko na krótsze trasy. | |

Autyzm
Rozpoznanie autyzmu skupia się głównie na bardzo wnikliwej obserwacji zachowania oraz rozwoju dziecka, jego metod komunikowania się się z rodziną oraz otoczeniem. Autyzm jest bardzo ciężko rozpoznać, ponieważ jego objawy są bardzo różne. Niektóre z nich występują jako objawy innych chorób, które trzeba wykluczyć.
Stwardnienie rozsiane, potocznie zwane przez lekarzy SM od łacińskiej nazwy: sclerosis multiplex. Jest to przewlekła i zapalna choroba obwodowego układu nerwowego, najczęściej występująca u ludzi młodych miedzy 20 a 40 rokiem życia.
Akromegalia
Rozpoznanie akromegalii opiera się na typowym obrazie klinicznym. W przypadkach wątpliwych pomocne mogą być zdjęcia rentgenowskie rąk, stóp i czaszki. Należy wspomnieć, że zawsze wykonywane jest zdjęcie rentgenowskie czaszki i badanie okulistyczne z oceną dna oka i pola widzenia barwy białej i czerwonej.